Metody uzdatniania wody do spożycia i pracy urządzeń sanitarnych

przez | 1 czerwca 2020

Każdy proces uzdatniania wody musi być poprzedzony analizą fizykochemiczną. Pozwoli ona zbadać parametry wody i określić, w jakim stopniu należy je poprawić, aby woda była bezpieczna do spożycia i użytkowania. Zazwyczaj w wodzie z wodociąg miejskiego jest nadmiar żelaza, manganu oraz amoniaku. Są różne metody uzdatniania wody. Do najpopularniejszych należą: zmiękczanie wody, odżelazienie i ograniczenie zawartości manganu, filtrowanie na węglu aktywnym, odwrócona osmoza oraz usuwanie azotanów.

Zmiękczanie wody

Z wody usuwa się jony wapnia i magnezu i zastępuje je jonami sodu. W celu utrzymania optymalnych parametrów wody nie można całkowicie pozbawić jej tych pierwiastków. Najlepiej do procesu zmiękczania przeznaczyć większość wody (ok. 60-80 proc.), a reszty nie filtrować. Dzięki wymianie jonowej w zmiękczaczach kolumnowych woda traci na twardości. Woda zmiękczona jest o wiele mniej szkodliwa dla urządzeń pracujących w domu (np. pralka, zmywarka), nie pozostawia na nich osadu i przez to wydłuża się ich żywotność. Poza tym zużywa się mniej detergentów i środków do prania. Taka woda idealna jest również do pielęgnacji skóry, lepiej ją nawilża i nie powoduje problemów alergicznych.

Odżelazianie i odmanganianie wody

kropla wodyZbyt duża zawartość w wodzie żelaza i manganu przyczynia się do zmiany barwy wody oraz jej zmętnienia. Osłabieniu ulegają jej właściwości organoleptyczne. Taka woda ma również nieprzyjemny zapach, poprzez obecność siarkowodoru, oraz metaliczny smak. Woda niefiltrowana przyczynia się do osadzania się rdzy na urządzeniach. Aby taką wodę oczyścić z nadmiaru żelaza i manganu, należy doprowadzić te związki chemiczne do postaci nierozpuszczalnej, które osadzają się na zainstalowanym filtrze. Pozwoli to pozbyć się z wody nadmiaru żelaza i manganu.

Filtrowanie wody na węglu aktywnym

Chlorowanie wody jest bardzo ważne pod względem oczyszczenia jej z bakterii. Po tym zabiegu może jednak pozostać niezbyt przyjemny zapach i posmak wody. W celu pozbycia się ich, należy wodę przefiltrować na węglu aktywnym. Poprawi to właściwości organoleptyczne wody i usunie z niej żółte przebarwienia pozostałe po rozpuszczonych związkach organicznych. Filtracja na węglu usunie z wody związki chloru i znacząco poprawi jej barwę, zapach i smak.

Odwrócona osmoza

Uzdatnianie wody wymaga specjalistycznych filtrów. Montuje się je w kuchni, w wodociągu, w studni, w miejscach, z których pobierana jest woda pitna. Zastosowanie tej metody pozwala uzyskać wodę o bardzo dobrych parametrach, która bezpośrednio nadaje się do spożycia. W tak uzdatnionej wodzie nie występują rozpuszczone związków chemicznych i drobnoustroje (wirusy i bakterie).

Usuwanie azotanów z wody

Azotany usuwa się z wody wykorzystując do tego żywice jonowymienne. Metodę tę stosuje się głównie na terenach rolniczych, na których rozprowadzane są nawozy sztuczne, które pogarszają jakość wody w terenie. Zanieczyszczona woda, w której stwierdza się dużą zwartość azotanów, jest niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie dzieci. Może przyczynić się do powstawania różnych chorób (np. sinicy).

Kategoria: Dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *